Chalk Paint™ by Annie Sloan

Gårdsglädje - Återförsäljare av Annie Sloan Chalk Paint
Kalkfärg som det även kallas i "folkmun"

Redan 1990 utvecklade Annie Sloan sin numera berömda dekorativ färg, Chalk Paint™. Fram till dess hade Annie etablerat sig som en av världens mest respekterade experter inom dekorativ målning.
På den tiden fanns det ingen färg med egenskaperna Annie sökte efter, så hon bestämde sig för att utveckla sin egen. Hon döpte sin kreation till ”Chalk Paint” därför att dess mycket matt, nästan kalkaktig finish, förde tankarna till just chalk (krita).

GIFTFRI, VATTENBASERAD, DEKORATIV

Chalk Paint™ är en giftfri , vattenbaserad färg som är blyfri, luktfri och har extremt låga VOC halter (VOC = flyktiga organiska föreningar) – men den är också annorlunda.

Det är inte färg med tillsatt krita. Det är inte krittavlafärg. Det är inte gjort genom att blanda gips eller murbruk eller bakpulver i en befintlig färg.

Chalk Paint™ är en helt unik dekorativ färg som Annie Sloan utvecklade för att måla möbler, golv och väggar och den bygger på en livstid av forskning och erfarenhet av att arbeta med färg och kulör.

SNABBT OCH ENKELT FÖR KREATÖRER

Chalk Paint™ fastnar på de flesta ytor och skapar vackra resultat snabbt och enkelt. Använd den för att skapa en yta med struktur, en patinerad yta, en slät, modern yta eller använd den även som en ”wash”.

Annie Sloans tekniker för målning och ytbehandling följer inte alltid reglerna som de ser ut för vanlig färg, istället ger de dig möjligheten att arbeta självständigt, intuitivt och befriande kreativt.

Kulörerna och teknikerna Annie använder har utvecklats utifrån hennes gedigna konstnärlig utbildning. De omfattar kunskap och erfarenhet från konst-, design- och pigmenthistoria.

Annies är särskilt inspirerad av kulörer från 1700- och det tidiga 1900-talet. Man kan se tydliga spår av dessa influenser bl a i valet av pigment och kulör i färgkollektionen och i de kreativa motiv hon använder, som kopplar samman nutid med de klassiska traditionerna.

Det finns bara en Chalk Paint™, men den erbjuder oändliga möjligheter!

För olika tekniker och tips kom gärna in i butiken eller kolla längre ned på sidan.
Du kan även se vårt sortiment av Annie Sloan-produkter nedan.

Har du inte testat Annie Sloan Chalk Paint än då är det verkligen hög tid! Så kul att förändra med färg, få vara kreativ och inte minst på kort tid. Tiden är ändå det vi alla sliter mest med att få ihop. Så ta tag i en pensel, färg från Annie sloan och måla direkt efter att du torkat/tvättat av din möbel eller pryl. Färgen torkar snabbt och du kan snart måla lager två för att sedan vaxa möbeln en timme senare. Du behöver alltså bara en halv dag ledig inte flera veckor för att vänta på torktider osv. Jag glömde säga att det finns risk för att vi ses igen! Antingen ses vi här i butiken då många blir beroende av att måla med denna fantastik roliga färg, men också på auktionsverk samt loppisar för att finna nya alster att måla om. Önskar dig en färgglad dag! //Ida

Tips och tricks när det kommer till Annie Sloan Soft Vax! 

Jag rekommenderar Annie Sloans vax (i vissa fall lack)  på det du målat med Chalk Paint™ men du kan också använda det direkt på en omålad yta. Om du använder det på en omålad yta vill det bruna eller svarta vaxet bli som en vacker bets. Vaxet ”förseglar” färgen, det gör den målade ytan mer tålig och lättare att hålla ren samt avtorkningsbar. Vaxet fördjupar färgen och gör den en aning mörkare, den tar även fram struktur och penseldrag på ett härligt mjukt och fint sätt.

oftast täcker det med ett lager vax. På ytor som du sliter mer så som bordsytor/skrivbord eller vitrinskåp som du använder dagligen rekommenderar jag två lager vax evt lack. Vaxet kan man även bättra på efter en tid om det skulle behövas.

Det är viktigt att lägga tunna lager vax och inte jobba med vaxet för länge då det då kan börja torka och ”mjälla” speciellt på mörka kulörer. Eller så kan det börja torka och bli flammigt (ojämnt med vax). Man stryker på vaxet på en yta i taget ca 35x35cm. Jag rekommenderar vaxborste att stryka ut vaxet med i olika riktningar så du kommer ned i alla hack och håligheter sedan avslutar du med en luddfri trasa att torka bort vaxet med. Vill du inte köpa dig en vaxborste så går det bra med en luddfri trasa (tshirt/örngott/lakan) eller liknande. Sen direkt efter tar du en ren, luddfri trasa/lakan el liknande och torkar av överflöd. När du då känner på ytan ska den vara len och inte kladdig! Torka bort vaxet i en och samma riktning. Sen jobbar du dig vidare. Ytan blir vattentålig men inte ”vattensäker” så ta bort spill från den vaxade ytan. Om du önskar den vaxade ytan lite mer glansig, aningen hårdare så kan du 24timmar efter att du vaxat gå på med en ren luddfri trasa och polera ytan. Vaxet härdar upp till 14 dagar, men den torkar på några timmar. Jag skulle säga att det är ok att möblera, byta knoppar, flytta möbeln och använda möbeln efter ca 2 dygn. Men efter 14 dagar är vaxet helt härdat, det innebär att att du skall behandla möbeln varsamt de två värsta veckorna. Fingrar du i vaxet innan det är helt torrt kan det skapa fingeravtryck som sen torkar in.

Har du en yta som kommer att utstå mycket slitage går det jättebra att lägga på flera lager vax. Efter att ha applicerat första lagret enligt tidigare beskrivning låter du bli att polera och istället lägger du på vaxlager nummer två. Detta när lager ett har fått stelna i några timmar. När du är nöjd med vaxappliceringen kan du avsluta med att polera vaxet efter 24 timmar om så önskas.

Är vaxet farligt, måste jag stå ute för att lägga på vaxet?
Nej vaxet är inte farligt och du behöver inte stå utomhus för att vaxa men du ska alltid vaxa i ett väl ventilerat utrymme (vädra – öppna fönstren – osv).

Både Chalk Paint™ och Annie Sloan soft wax (clear och dark) är testade och godkända enligt strikta EU tester för att uppfylla standarden för bruk på objekt som barn använder. Detta innebär att du kan måla t.ex. en spjälsäng eller en barnstol utan att vara orolig (vaxet är godkänd enligt EU standard BS EN 71-3:2013).

När vaxet har torkat har lösningsmedlet som det innehåller (som gör vaxet mjukt) avdunstat och finns inte längre kvar i vaxet. Det torra vaxet är klassificerat som både leksaks- och matsäker.

Dock avråder Annie uatt gravida kvinnor själva uapplicerar vax. När man är gravid så avråds man från att göra mycket, tyvärr, och det gäller även användning av soft wax. Det är nog den (om än så liten) risk som inhalationen av lösningsmedlet i vaxet medför som spökar här. Man får be om hjälp med vaxningsmomentet helt enkelt. När vaxet har torkat är det naturligtvis ofarligt för gravida kvinnor.

Nu har jag målat och vaxat klart men ytan ser flammig ut. Varför blir det så, har jag gjort något fel?
Troligtvis har du inte gjort något fel alls! Oftast försvinner ev. ojämnheter av sig själv, när vaxet har hunnit torka/härda mer.

Detta förutsätter förstås att du har applicerat vaxet jämt på en yta, som är målad så att det täcker. Vi brukar rekommendera två strykningar med färgen för bästa täckningsresultat. Risken annars är att det gamla underlaget kan lysa igenom och då kan ytan se ojämn ut.

Det är också viktigt att applicera vaxet enligt beskrivningen ovan så att man applicera vax korrekt. Man ska alltid torka bort överflödigt vax allt eftersom man applicerar så att inte ytan hinner torka med ett för tjockt lager vax under. Polerar du upp ett vaxlager som har hunnit torka på ytan men som är för tjockt (och därmed fortfarande blött under) kommer det att vara svårt att få en bra finish. Inträffar detta kan du antingen vänta några dagar för att vaxet ska hinna torka helt igenom (om inte lagret var supertjockt), eller så får man ta bort det överflödiga vaxet och börja om.

Flamigheten kan också uppstå om du har lagt på en klump av vax och applicerat ut, försök att ha slätt med vax på duken penseln och inte en klump när du startar. Då blir det lätt snligelspår av vaxet och ojämt mycket med vax. Svårt att se vart man varit och mycket vax som går till spillo när man sen skall torka bort överflöd. Lägg på jämt med vax på en yta av 35x35cm, ta en sen sida av trasan torka bort överflöd i en riktning. Sedan förflyttar du dig till nästa yta. Var inte där och peta. Det är mina bästa tips..

När jag applicerar vax på en yta som är målad, men som tidigare var högblankt, lyfter jag färgen här och var på kanterna. Var gör jag för att undvika detta?
Ju blankare underlag du har målat på desto längre tid bör du vänta med vaxningen så att färgen även hinner härda något.

På mera porösa underlag kan du vaxa så fort färgen känns torr, men på högblanka ytor, där färgen torkar endast ”övanifrån” rekommender vi att du låter färgen härda i minst ett dygn innan du applicerar vax.

Vissa, nya IKEA möbler (som har blivit silikon-behandlade) och även gamla köksluckor behöver man rengöra med lite starkare medel. Använd då t.ex. T-röd eller lacknafta för att ta bort ingrodda fettfläckar på köksluckorna. När är det gäller IKEA möblerna tar man bort oljiga ytan som finns med hjälp av T-röd.

Blir ytan tåligt med vax?

Annie Sloan soft wax ger en vacker och hållbar yta, men vi rekommenderar att använda underlägg, mm om man vaxar bord tex. 

Skall du måla en tripp trapp stol, köksbord, skänk i köket, golv och köksluckor rekommenderar jag oftast lacken. Ja alltid när det gäller golv! Lacken finns i matt och glansig.

Annie Sloan Lack ger ett utmärkt skydd och en sidenmatt finish, men det går också bra att lacka med andra lackmärken.

Viktigt att veta när man lackar, om man väljer ett annat märke än Annies, är att lacken måste vara vattenbaserad och avsedd för målade snickerier.

När man applicerar Annie Sloan Lackr är det viktigt att man tar tunna lager – minst två lager ska det vara. Första lagret spär man ut och blandar ordentligt med 10%vatten.  Applicera man lacket för tjockt kan det bli missfärgning (det kan se mjölkigt ut på de mörka kulörerna). Med tunna lager blir lacken klar. 

LYCKA TILL!

TIPS PÅ HUR DU LACKAR SER DU HÄR NEDAN I VIDEON.