Chalk Paint™ by Annie Sloan

Gårdsglädje - Återförsäljare av Annie Sloan Chalk Paint
Kalkfärg som det även kallas i "folkmun"

Redan 1990 utvecklade Annie Sloan sin numera berömda dekorativ färg, Chalk Paint™. Fram till dess hade Annie etablerat sig som en av världens mest respekterade experter inom dekorativ målning.

På den tiden fanns det ingen färg med egenskaperna Annie sökte efter, så hon bestämde sig för att utveckla sin egen. Hon döpte sin kreation till ”Chalk Paint” därför att dess mycket matt, nästan kalkaktig finish, förde tankarna till just chalk (krita).

GIFTFRI, VATTENBASERAD, DEKORATIV

Chalk Paint™ är en giftfri , vattenbaserad färg som är blyfri, luktfri och har extremt låga VOC halter (VOC = flyktiga organiska föreningar) – men den är också annorlunda.

Det är inte färg med tillsatt krita. Det är inte krittavlafärg. Det är inte gjort genom att blanda gips eller murbruk eller bakpulver i en befintlig färg.

Chalk Paint™ är en helt unik dekorativ färg som Annie Sloan utvecklade för att måla möbler, golv och väggar och den bygger på en livstid av forskning och erfarenhet av att arbeta med färg och kulör.

SNABBT OCH ENKELT FÖR KREATÖRER

Chalk Paint™ fastnar på de flesta ytor och skapar vackra resultat snabbt och enkelt. Använd den för att skapa en yta med struktur, en patinerad yta, en slät, modern yta eller använd den även som en ”wash”.

Annie Sloans tekniker för målning och ytbehandling följer inte alltid reglerna som de ser ut för vanlig färg, istället ger de dig möjligheten att arbeta självständigt, intuitivt och befriande kreativt.

Kulörerna och teknikerna Annie använder har utvecklats utifrån hennes gedigna konstnärlig utbildning. De omfattar kunskap och erfarenhet från konst-, design- och pigmenthistoria.

Annies är särskilt inspirerad av kulörer från 1700- och det tidiga 1900-talet. Man kan se tydliga spår av dessa influenser bl a i valet av pigment och kulör i färgkollektionen och i de kreativa motiv hon använder, som kopplar samman nutid med de klassiska traditionerna.

Det finns bara en Chalk Paint™, men den erbjuder oändliga möjligheter!

För olika tekniker och tips kom gärna in i butiken eller kolla Annie Sloan’s hemsida.
Du kan även se vårt sortiment av Annie Sloan-produkter nedan.

Har du inte testat Annie Sloan Chalk Paint än då är det verkligen hög tid! Så kul att förändra med färg, få vara kreativ och inte minst på kort tid. Tiden är ändå det vi alla sliter mest med att få ihop. Så ta tag i en pensel, färg från Annie sloan och måla direkt efter att du torkat/tvättat av din möbel eller pryl. Färgen torkar snabbt och du kan snart måla lager två för att sedan vaxa möbeln en timme senare. Du behöver alltså bara en halv dag ledig inte flera veckor för att vänta på torktider osv. Jag glömde säga att det finns risk för att vi ses igen! Antingen ses vi här i butiken då många blir beroende av att måla med denna fantastik roliga färg, men också på auktionsverk för att finna nya alster att måla om. Önskar dig en färgglad dag! //Ida

Tips och tricks när det kommer till Annie Sloan Soft Vax! 

Soft Vax rekommenderas på det du målat med Chalk Paint™ men du kan också använda det direkt på en omålad yta. Vaxet “förseglar” färgen, det gör den målade ytan mer tålig och lättare att hålla ren samt avtorkningsbar. Vaxet fördjupar färgen och gör den en aning mörkare, den tar även fram struktur och penseldrag på ett vackert sätt. 

Ett lager vax räcker oftast. På ytor som du sliter mer så som bordsytor/skrivbord rekommenderar jag två lager vax. Man kan även bättra på efter en tid om det skulle behövas.

Det är viktigt att lägga tunna lager vax och inte jobba med vaxet för länge. Då kan det börja torka och bli flammigt (ojämnt med vax). Man jobbar på en yta i taget ca 35x35cm. Jag rekommenderar vaxborste att stryka ut vaxet med i olika riktningar så du kommer ned i alla hack och håligheter. Sen direkt efter tar du en ren, luddfri trasa/lakan el liknande och torkar av överflöd. När du då känner på ytan ska den vara len och inte kladdig! Sen jobbar du dig vidare. Ytan blir vattentålig men inte “vattensäker” så ta bort spill från den vaxade ytan. Om du önskar den vaxade ytan lite mer glansig, aningen hårdare så kan du 24timmar efter att du vaxat gå på med en ren luddfri trasa och polera ytan. LYCKA TILL!
 

VIDEO (how to wax): https://www.youtube.com/watch?v=NQhMmbM5LGg